Dieta a rak jelita grubego
Rak jelita grubego jest bardzo niebezpieczną chorobą. Po cichu wyniszcza on nasz organizm, nie dając nam przy tym zbyt dużych szans na obronę. Ochronić możemy się przed nim poprzez odpowiednią profilaktykę. Jednym z jej najważniejszych elementów powinna być dieta, która może stać się skuteczną tarczą obronną. Sprawdź, jak powinna wyglądać dieta w profilaktyce raka jelita grubego!
Spis treści:
- Rola diety w profilaktyce raka jelita grubego
- Rak jelita grubego — co jeść, aby uchronić się przed zachorowaniem?
- Profilaktyka raka jelita grubego — dieta to nie wszystko
Rola diety w profilaktyce raka jelita grubego
Nasza dieta ma ogromne znacznie w profilaktyce raka jelita grubego. Każdy nasz posiłek buduje naszą odporność, co może nas uchronić przed zachorowaniem. Badania dowodzą, że nieprawidłowa dieta może znacznie zwiększyć prawdopodobieństwo rozwoju raka jelita grubego. Szczególnie niebezpieczny jest sposób odżywiania bogaty w tłuszcze i cholesterol. Ryzyko zachorowania zwiększa się także, jeśli cierpimy na otyłość[1].
Rak jelita grubego — co jeść, aby uchronić się przed zachorowaniem?
Przed zachorowaniem na raka jelita grubego uchronić może nas dieta, która wspomaga pracę naszych jelit. Powinna ona być bogata w:
- Błonnik — jest on kluczowy dla prawidłowej pracy naszych jelit. Znajdziemy go w warzywach, owocach, orzechach oraz produktach pełnoziarnistych.
- Antyoksydanty – ich zadaniem jest neutralizacja wolnych rodników, które mogą doprowadzić do rozwoju zmian nowotworowych. Znajdziemy je m.in. w pomidorach, brokułach oraz jagodach.
- Białko roślinne — powinno ono zastąpić nam czerwone mięso, które nie wpływa najlepiej na pracę naszych jelit. Zamiast niego lepiej spożywać ciecierzycę, fasolę czy soczewicę.
- Zdrowe tłuszcze — zawierają one duże ilości kwasów omega‑3, które poprawiają odporność organizmu i chronią nas przed rakiem jelita grubego. Szczególnie polecane źródła zdrowych tłuszczów to oliwa z oliwek, awokado oraz tłuste ryby.
- Kwas foliowy – znajdziemy go w szpinaku, sałacie, kapuście, groszku zielonym, orzechach oraz ziarnach zbóż.
- Wapń — jego najlepszym źródłem jest mleko i produkty mleczne, ale znajdziemy go także w rybach, roślinach strączkowych oraz orzechach.
W diecie nie możemy zapomnieć także o nawodnieniu. Nasz organizm nie będzie w stanie prawidłowo funkcjonować bez wody. Dziennie wypijajmy więc około 1,5–2 litry wody.
Profilaktyka raka jelita grubego — dieta to nie wszystko
Rola diety w profilaktyce raka jelita grubego jest ogromna. Nie jest to jednak jedynie działanie, które może uchronić nas przed chorobą. Powinniśmy prowadzić zdrowy styl życia, uwzględniając w nim odpowiednią ilość ruchu. Jednak najważniejszym działaniem profilaktycznym jest wykonywanie badań przesiewowych. Podstawą jest tutaj kolonoskopia. Wielu pacjentów jednak obawia się jej ze względu na możliwy ból. W takiej sytuacji nie należy ryzykować swoim zdrowiem. Warto więc rozważyć alternatywne rozwiązanie — nieinwazyjny test na raka jelita grubego: ColoAlert.
Źródła:
https://www.zwrotnikraka.pl/rak-jelita-grubego-dieta/