Jak zapewnić zbilansowaną dietę dla rosnącego dziecka? Krótki poradnik
Rośnie świadomość społeczeństwa na temat wpływu odżywiania się na rozwój dzieci. Jednocześnie rodzice nadal nie wiedzą jak zapewnić zbilansowaną dietę dla rosnącego dziecka. Podpowiadamy jak sprawić, aby dziecko nie tylko nie było głodne, ale również dobrze się rozwijało i nie chorowało.
Spis treści
Jak zapewnić zbilansowaną dietę dla rosnącego dziecka – mądrze rozszerzaj dietę
Zbilansowana dieta to taka, dzięki której dziecku dostarcza się wszystkich niezbędnych składników odżywczych, a unika się niezdrowych produktów.
Kluczowym momentem jest rozszerzanie diety do 3 roku życia. Niemowlęta i małe dzieci z reguły chętnie próbują nowych produktów odżywczych i potraw. Kilkuletnie dziecko przeważnie trzeba już namawiać do posmakowania czegoś nowego. Dlatego dieta małego dziecka powinna szybko stać się różnorodna — bogata w szeroką gamę warzyw i owoców, zdrowych produktów mlecznych, różnych rodzajów mięs, nasion, kasz i pełnoziarnistego pieczywa. Podawanie maluchowi słodkich przekąsek i napojów trzeba ograniczyć do minimum. Zasady zdrowego odżywiania się trzeba dziecku przekazywać “od kołyski”. Niektóre nawyki trudno jest potem zmienić, np. przekonać malucha do zjedzenia zdrowego jogurtu naturalnego z owocami zamiast dosładzanego serka homogenizowanego.
Jakie produkty są szczególnie ważne dla rosnącego dziecka?
W diecie rosnącego dziecka powinny się znaleźć produkty bogate w:
- białko – jest ono niezbędne w wielu procesach, np. naprawie komórek, produkcji hormonów i enzymów. Dzieci powinny spożywać ryby, jaja, chude mięso, orzechy, nasiona i strączki;
- wapń – jest ważny dla kości i zębów. W dużej ilości znajduje się w nabiale, zielonych warzywach liściastych oraz w niektórych roślinach strączkowych;
- cynk – wspiera prawidłowe działanie układu odpornościowego. Jego bogatym źródłem jest mięso, ryby, nasiona i pełnoziarniste pieczywo oraz owoce morza;
- żelazo – wpływa na produkcję czerwonych krwinek, które transportują tlen do komórek. Można je dostarczyć do organizmu przez jedzenie czerwonego mięsa lub drobiu, roślin strączkowych i ziaren;
- Witaminy A, B, C, D, E i K;
- błonnik
Jak zapewnić zbilansowaną dietę dla rosnącego dziecka w przedszkolu i szkole?
Dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym mają już własne nawyki żywieniowe. Niestety w tym czasie wychodzą na jaw błędy rodziców dotyczące odżywiania się całej rodziny, np. wspólne jedzenie chipsów przy oglądaniu filmu. Rośnie też wpływ rówieśników, ponieważ dziecko chce jeść to, co jest “modne” wśród dzieci w tym samym wieku. Rodzice muszą być czujni, np. sprawdzając, czy dziecko zjada zawartość śniadaniówki i co kupuje w szkolnym sklepiku. Trzeba cierpliwie tłumaczyć, dlaczego prawidłowe odżywianie się jest ważne dla zdrowia. Należy wprowadzić czytelne zasady odżywiania się w domu, np. że słodycze można jeść tylko w niedzielę i w niewielkich ilościach.