Homocysteina – badania, normy, powody nadmiaru
Coraz więcej mówi się o homocysteinie. I nic dziwnego – nadmiar tej substancji zwiększa m.in. ryzyko udaru mózgu i zakrzepicy, a w ciąży może przyczyniać się do poronień i innych powikłań. Czym jest homocysteina, dlaczego warto badań jej poziom i skąd bierze się hiperhomocysteinemia? Sprawdź!
Homocysteina – normy
Normy poziomu homocysteiny dla zdrowych osób są stosunkowo szerokie i wynoszą 5–15 μmol/l. Co mówią na ten temat źródła naukowe? „Wykazano jednak, że już stężenia rzędu 10–13 μmol/l wywierają szkodliwe działanie na śródbłonek naczyń” [1].
Gdy lekarz interpetuje wynik badania na homocysteinę, powinien brać pod uwagę różne czynniki, m.in. wiek i płeć, a także ewentualną ciążę, obecność chorób towarzyszących czy wykorzystywane substancje lecznicze.
Homocysteina – badanie
Chcesz sprawdzić poziom homocysteiny? Bardzo słusznie! Badanie jest proste i polega po prostu na pobraniu krwi z żyły odłokciowej. Do punktu pobrań trzeba zgłosić się na czczo, aby wynik był miarodajny i wskazał faktyczny poziom homocysteiny.
Homocysteina – powody nadmiaru
Szlaki przemian i powstawania homocysteiny są skomplikowane. W uproszczeniu można powiedzieć, że substancja ta powstaje z dostarczanej z pożywieniem metioniny. Zakłócenia na szlaku przemian albo inne czynniki mogą powodować, że homocysteina znajduje się w organizmie w nadmiarze. Do możliwych przyczyn należą dieta bogata w białka zwierzęce, obecność wariantów genu MTHFR czy niezdrowy tryb życia.
Źródło:
[1] D. Gąsiorowska, K. Korzeniowska, A. Jabłecka, Homocysteina, „Farmacja Współczesna” 2008, 1.