Celiakia — choroba jelit, której przyczyna ukryta jest w genach
Aż 95% chorych nie zdaje sobie sprawy, że występuje u nich celiakia (trwała nietolerancja glutenu). Jeśli miewasz częste bóle brzucha, wzdęcia, biegunki albo problemy skórne, to Ty też możesz się do nich zaliczać. Celiakia powoduje, że witaminy i minerały, które pobierasz wraz z jedzeniem, nie wchłaniają się prawidłowo do organizmu, czego skutkiem są niedobory pokarmowe.
Żeby się ich pozbyć, najlepiej jest zrobić badanie DNA, a później, jeśli będzie to konieczne, wprowadzić ścisłą dietę bezglutenową.
Celiakia powoduje, że jelito cienkie traci swoją podstawową funkcję
Funkcję wchłaniania wartości odżywczych ze spożywanego pokarmu. Na skutek choroby jelito cienkie traci powoli kosmki jelitowe, czyli maleńkie wypustki, które odpowiadają właśnie za wchłanianie – wapnia, cynku, witaminy B i D, żelaza, kwasu foliowego i innych ważnych dla zdrowia składników odżywczych. Dlaczego tak się dzieje?
Celiakia oprócz tego, że jest uwarunkowana genetycznie, ma też podłoże autoimmunologiczne. Oznacza to, że jest chorobą, w której układ odpornościowy niszczy własne tkanki, w tym przypadku wspomniane kosmki jelitowe. Do nieprawidłowej reakcji immunologicznej dochodzi po spożyciu glutenu, białka występującego m.in. w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie.
Bóle brzucha, wzdęcia, apatia i zmiany skórne – celiakia i jej objawy
Celiakii często towarzyszy cała gama mało charakterystycznych objawów. Tak naprawdę u każdej osoby może przebiegać inaczej. Dlatego też wielu chorych przez bardzo długi czas nawet nie wie, że na nią cierpi. A cierpi dużo, bo aż 400 000 Polaków. To wszystko przekłada się na długą i męczącą diagnostykę, która może trwać nawet 10 lat. Co powinno zatem zwrócić naszą uwagę?
Oprócz problemów gastrycznych mogą wystąpić objawy ze strony układu nerwowego w postaci huśtawek nastrojów, nerwicy, a nawet depresji. Celiakia może powodować też bóle mięśni i stawów oraz zmiany skórne, np. trądzik, siniaki i egzemę. Ponadto trwała nietolerancja glutenu bywa przyczyną zaburzeń płodności. Nieleczona aż 10-krotnie zwiększa ryzyko poronienia.
Zobacz też: Masz wzdęcia? Być może kryje się za nimi celiakia (trwała nietolerancja glutenu)
Celiakia — żeby zachorować trzeba mieć do niej predyspozycje genetyczne
Na celiakię może zachorować wyłącznie osoba posiadająca określony zestaw genów. Ok. 90–95% chorych ma gen HLA-DQ2, a 5–10% gen HLA-DQ8. Żeby sprawdzić, czy jesteś posiadaczem któregoś z tych genów, wystarczy, że wykonasz prosty test DNA. Jeśli badanie genetyczne wykluczy ich obecność, to dla Ciebie oznacza to wykluczenie choroby. Jeśli potwierdzi, czeka Cię dalsza diagnostyka, która powie, czy choroba się uaktywniła. Musisz wiedzieć, że celiakia jest chorobą, która długo lubi pozostawać w ukryciu i ujawnia się dopiero pod wpływem silnego stresu, operacji, infekcji, a u kobiet np. podczas ciąży.
Dieta bezglutenowa jedynym skutecznym lekiem na celiakię
Tylko po całkowitym wyłączeniu glutenu z diety (m.in. wszystkich produktów z pszenicą, żytem i jęczmieniem w składzie) kosmki jelitowe mają szansę się odbudować. Eliminując gluten, wyeliminujesz też wszystkie nieprzyjemne dolegliwości, takie jak bóle brzucha, wzdęcia i biegunki. Przestaniesz także odczuwać ciągłe zmęczenie i nabierzesz energii. Pamiętaj jednak, że dietę bezglutenową musisz stosować nawet po ustąpieniu objawów. Jeśli ją przerwiesz, to celiakia na pewno nie da Ci o sobie zapomnieć. Przechodząc na dietę bezglutenową dobrze jest się skonsultować z dietetykiem, który tak skomponuje Ci jadłospis, abyś dostarczał swojemu organizmowi wszystkich niezbędnych dla zdrowia składników odżywczych i nie martwił się niedoborami.
Masz pytania odnośnie testu na celiakię? Napisz do nas na adres redakcja@genetyczne.pl