Badania na celiakię — dlaczego warto je wykonać?
Szybka i skuteczna diagnoza nietolerancji glutenu to niezbędny krok w walce z tym nieprzyjemnym schorzeniem, a najszybszym i najpewniejszym sposobem na jej zdobycie jest wykonanie genetycznego badania na celiakię.
Badania na celiakię poprzez analizę materiału genetycznego
Testy DNA stanowią obecnie najlepszą metodę diagnozowania nietolerancji glutenu, a podczas ich trwania materiał genetyczny pacjenta sprawdzany jest na obecność dwóch konkretnych genów — HLA-DQ2 i HLA-DQ8. To właśnie one umożliwiają rozwinięcie się celiakii w organizmie — ich występowanie będzie więc świadczyć o skłonności do nietolerancji, a ich brak całkowicie ją wyklucza.
Co zyskujesz dzięki badaniu na celiakię?
Genetyczne badania na celiakię polecane są m.in. przez ESPGHAN czyli Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii Pediatrycznej, Hepatologii i Żywienia. Pozwala również na uniknięcie nieprzyjemnej biopsji jelita cienkiego oraz testów z krwi. Badania DNA są proste w wykonaniu, nie wymagają żadnych przygotowań ze strony pacjenta, a próbkę można pobrać nawet w domu, bez potrzeby udawania się do laboratorium. Co więce, wystarczy wykonać je tylko raz w życiu, by mieć pewność, że nietolerancja glutenu nigdy u Ciebie nie wystąpi.
Rodzaje badania na celiakię
Innym rodzajem badań na celiakię są testy serologiczne z krwi, które badają krew pacjenta na obecność przeciwciał:
- przeciwko endomysjum mięśni gładkich — EmA,
- przeciwko transglutaminazie tkankowej — tTG,
- oraz przeciwko deamidowanej gliadynie, DGP lub GAF.
Warto jednak pamiętać, że pozytywny wynik badań serologicznych nie wystarczy do postawienia pewnej diagnozy i najczęściej i tak wykonuje się również genetyczne badania na celiakię.
Komu polecane są badania na celiakię?
Testy genetyczne pozwalające wykryć nietolerancję glutenu są rekomendowane dla osób, które dostrzegają u siebie któreś z licznych objawów celiakii — od nudności i wymiotów, aż po problemy ze szkliwem, apatię i obniżoną energię. Co więcej, przebadać powinni się także najbliżsi osób już chorych na celiakię oraz osoby borykające się z cukrzycą typu I, zespołem Downa, Williamsa i Turnera lub chorobami tarczycy.