Celiakia i Hashimoto – dwie choroby genetyczne, które można leczyć jedną dietą
Osoby cierpiące na chorobę Hashimoto są 10 razy bardziej narażone na celiakię. W rozwoju obu tych chorób decydujące znaczenie mają bowiem te same czynniki – genetyczny i immunologiczny. To właśnie m.in. z powodu wspólnego pochodzenia można je leczyć jedną dietą. Polega ona na wyeliminowaniu glutenu, kazeiny i laktozy. Taki sposób odżywiania nazywa się protokołem autoimmunologicznym. Hashimoto a dieta bezglutenowa i bezlaktozowa — co warto o niej wiedzieć?
Protokół autoimmunologiczny – co dokładnie eliminujemy z diety?
Po pierwsze gluten, a zatem zboża takie jak pszenica, żyto, jęczmień, owies, oraz wszystkie produkty, które są z nich wytwarzane. W diecie bezglutenowej trzeba więc wykluczyć makarony, pieczywo zwykłe i cukiernicze, płatki śniadaniowe, a nawet chipsy. Warto dodać, że gluten występuje też niestety w takich produktach, w których nie spodziewalibyśmy się jego obecności – przyprawach, konserwach, wędlinach, lekach czy kosmetykach– po te artykuły chory musi więc sięgać bardzo ostrożnie i dokładnie zapoznawać się z ich składem. Dla osoby z celiakią bezpieczne będą m.in. ziemniaki, bataty, ryż, płatki ryżowe, kasze ryżowa, jaglana, kukurydziana i gryczana. Dozwolone są również takie zboża jak amarantus, sorgo czy quinoa. Osoby przebywające na diecie bezglutenowej z powodzeniem mogą również jeść wszystkie warzywa i owoce oraz ryby.
Drugą grupą produktów, którą należy wyeliminować w protokole autoimmunologicznym jest nabiał. Zawiera on zarówno laktozę (cukier mleczny), jak i kazeinę (białko mleka). Zabronione jest więc mleko krowie, sery żółte i twarogowe oraz jogurty. Mleko od krowy chory może zastąpić mlekiem kokosowym lub ryżowym.
Ten artykuł może Cię zainteresować: Źle się czujesz po wypiciu mleka? To może być nietolerancja laktozy!
Celiakia a Hashimoto – czym charakteryzują się te dwie choroby
W przypadku celiakii wszystko zaczyna się tak naprawdę w jelitach. Choroba ta stopniowo pozbawia jelito cienkie niezbędnych do wchłaniania składników odżywczych z pożywienia kosmków jelitowych. Do ich zaniku dochodzi po kontakcie z glutenem. Organizm chorego nie toleruje tego białka, dlatego pobudza układ odpornościowy, aby ten go zniszczył. Układ odpornościowy reaguje jednak niewłaściwie – zamiast pozbyć się glutenu, atakuje własne tkanki – kosmki jelitowe. Wraz z ich uszkodzeniem w organizmie pojawiają się liczne niedobory pokarmowe, które dają mniej lub bardziej specyficzne objawy. Będą to np. bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, wymioty, ale też bóle kości i stawów czy zaburzenia menstruacji.
W chorobie Hashimoto (przewlekłym zapaleniu tarczycy) mamy do czynienia z podobnym mechanizmem, jak w celiakii – układ odpornościowy wytwarza przeciwciała, które niszczą tkanki organizmu. Tutaj atakowanym narządem jest jednak tarczyca.
Hashimoto a celiakia – jak leczenie jednej choroby wpływa na leczenie drugiej
Okazuje się, że dieta bezglutenowa odgrywa kluczową rolę zarówno w leczeniu celiakii, jak i choroby Hashimoto. Po przejściu na dietę bezglutenową kosmki jelitowe uszkodzone przez celiakię odbudowują się. Przywraca to z kolei prawidłowe wchłanianie w jelitach. Teraz dostarczone z jedzeniem witaminy i minerały mogą na nowo zacząć się przyswajać. Jednocześnie wraz ze składnikami odżywczymi do organizmu dostają się również leki stosowane w Hashimoto (m.in. hormony tarczycowe). Dzięki temu terapia tej choroby jest dużo skuteczniejsza. Przestrzegając diety bezglutenowej, chora osoba zmniejsza u siebie również ryzyko wystąpienia nowotworów, anemii czy poronień – powikłań nieleczonej celiakii.
Przeczytaj również: Sucha skóra – efekt złej pielęgnacji, czy objaw choroby genetycznej?
Dieta bezglutenowa jest dietą wymagającą od chorego dużego samozaparcia. Na szczęście nie wszyscy chorzy na Hashimoto muszą ją stosować. Dotyczy to wyłącznie osób, które dodatkowo mają jeszcze celiakię. A że ryzyko wystąpienia celiakii u chorych na Hashimoto wzrasta 10-krotnie, warto wtedy wykonać również badanie genetyczne w jej kierunku. Najlepiej zrobić je jeszcze przed wprowadzeniem diety bezglutenowej. Pozwoli to upewnić się czy jej stosowanie ma w ogóle jakikolwiek sens.
Badanie DNA na celiakię – odpowie czy dieta bezglutenowa jest konieczna
Badanie genetyczne jest skuteczne nawet u osób stosujących już dietę bezglutenową. Unikając glutenu nie naprawimy bowiem genów uszkodzonych w celiakii – HLA-DQ2 i DQ8. Ponadto jest to badanie bardzo proste i komfortowe dla pacjenta, bo próbkę do analizy stanowi zwykły wymaz z policzka. Brak wyżej wymienionych genów w organizmie pozwala na 100% wykluczyć chorobę, ich obecność oznacza, że badany z dużym prawdopodobieństwem ją ma. Aby to potwierdzić chory kierowany jest na dalszą diagnostykę. Kiedy już celiakia zostaje ostatecznie stwierdzona, chory może całkowicie wycofać gluten z diety, a tym samym poprawić komfort życia.
Masz pytania odnośnie badania na celiakię? Napisz do nas na adres redakcja@genetyczne.pl