Dokucza Ci ból brzucha? To typowy objaw celiakii, czyli trwałej nietolerancji glutenu
Zastanawiasz się dlaczego po zjedzeniu chleba czy makaronu zaczyna boleć Cię brzuch? Możliwe, że dzieje się tak przez zawarty w tych produktach gluten – białko zbożowe, którego Twój organizm nie toleruje. Jeśli więc odczuwasz ból brzucha, nie lekceważ go! Taki objaw może świadczyć o celiakii – chorobie genetycznej, którą najłatwiej diagnozuje się przy pomocy testów DNA.
Dlaczego celiakia powoduje ból brzucha?
Celiakia jest poważną chorobą autoagresywną o podłożu genetycznym, w której dochodzi do nieprawidłowej reakcji organizmu na gluten i w konsekwencji do uszkodzenia jelita cienkiego. Gdy masz celiakię i jesz artykuły spożywcze zawierające ten składnik, Twój układ odpornościowy produkuje przeciwciała, które niszczą kosmki jelitowe, uniemożliwiając im przyswajanie składników odżywczych z pokarmu (bo taką właśnie pełnią funkcję).
Z tego powodu mogą się u Ciebie pojawić niedobory ważnych dla zdrowia makro – i mikroelementów. To one, w połączeniu z uszkodzeniem błony śluzowej jelita będą wywoływały u Ciebie ból brzucha.
Celiakia trwa przez całe życie. Nie możesz się z niej wyleczyć, ale możesz łagodzić jej objawy, a nawet całkowicie się ich pozbyć.
Dowiedz się więcej: Egzema, AZS, inne problemy skórne? To może być celiakia!
Ból brzucha jest klasycznym objawem celiakii
Podobnie jak inne dolegliwości ze strony układu trawiennego, np. nudności, wymioty, biegunka, zaparcia czy wzdęcia. Pamiętaj jednak, że dotyczą one zaledwie 10% chorych. 90% osób dotkniętych celiakią ma natomiast obawy zupełnie inne, niezwiązane z przewodem pokarmowym. Mogą to być np.: zmęczenie, apatia, zaburzenia koncentracji, bóle kostno-stawowe, bóle głowy, spadek libido, zaburzenia erekcji, zanik miesiączki, a nawet poronienia. Są to objawy raczej mało specyficzne, które można przypisać wielu innym chorobom. Ból brzucha może występować np. przy zespole jelita drażliwego albo przy tzw. nieswoistych zapaleniach jelit. Jak zatem trafnie postawić diagnozę? Jest na to metoda.
Ból brzucha jest wskazaniem do badania DNA na celiakię
Celiakia występuje tylko u osób, które posiadają określone haplotypy (grupy genów). Typowym dla celiakii jest haplotyp HLA-DQ2,2; HLA-DQ2,5 oraz HLA-DQ8. Jeśli badanie genetyczne wykaże, że masz któryś z nich, to znaczy, że istnieje duże prawdopodobieństwo, że ból brzucha, który tak Ci dokucza jest spowodowany właśnie celiakią. Jeśli wynik badania nie stwierdzi obecności żadnego z tych genów, to na 100% nie masz celiakii i już nigdy na nią nie zachorujesz – ani teraz, ani w przyszłości.
Badanie genetyczne na celiakię dostarczy cennych informacji nie tylko Tobie, ale również członkom Twojej rodziny, ponieważ celiakia jest chorobą dziedziczną. Jeśli ją masz, to istnieje ryzyko, że ma ją również ktoś z Twoich bliskich.
Przeczytaj też: Dokucza Ci ciągłe zmęczenie? Poznaj przyczyny braku energii
Ból brzucha – dieta bezglutenowa pomoże się go pozbyć
Po postawieniu diagnozy możesz zacząć leczenie polegające na diecie bezglutenowej. Eliminuje się w niej wszystkie produkty zawierające gluten, a więc te wytwarzane na bazie pszenicy, jęczmienia, żyta i owsa (lub z ich dodatkiem). Jeśli będziesz stosować się do diety bezglutenowej, ból brzucha i inne dolegliwości towarzyszące celiakii znikną, a Ty znowu poczujesz radość z jedzenia ulubionych produktów. Dieta bezglutenowa pomoże Ci również uchronić się przed powikłaniami nieleczonej celiakii, np. przed chorobą nowotworową, której ryzyko wystąpienia u osób dotkniętych tym schorzeniem wzrasta nawet 40-krotnie.
Masz pytania odnośnie testu DNA na celikię? Napisz do nas na adres redakcja@genetyczne.pl