Co lubi nowotwór, czyli wpływ stylu życia na ryzyko raka jelita grubego
Według statystyk, co roku diagnozuje się ok. 2 mln nowych zachorowań na raka jelita grubego. Liczbę chorych można by zredukować aż o 70%, gdyby ludzie zmienili swoje codzienne przyzwyczajenia, ponieważ wpływ stylu życia na ryzyko raka jelita grubego jest bardzo duży.
Spis treści
Wpływ stylu życia na ryzyko raka jelita grubego
Statystyki wskazują, że codzienne wybory człowieka mają wpływ na możliwość zachorowania na raka jelita grubego. Nie bez powodu choroba ta jest wykrywana w krajach wysoko rozwiniętych, gdzie ludzie niekiedy trochę za bardzo sobie „dogadzają”: jedzą dużo i niezdrowo, wszędzie dojeżdżają samochodami, często korzystają z używek. Dlatego osoby, które chcą uniknąć nowotworu jelita grubego, powinny pamiętać, że rak częściej pojawia się u osób, które:
- mają więcej niż 50 lat;
- są obciążone rodzinnymi predyspozycjami do zachorowania na nowotwór;
- mają polipy gruczołowe jelita grubego lub odbytnicy;
- nie dbają o zdrowe odżywianie się;
- unikają aktywności fizycznej;
- chorują na insulinooporność, cukrzycę;
- mają nadwagę;
- palą papierosy lub często sięgają po alkohol.
Według przeprowadzonych badań, ok. 10% przypadków raka jelita grubego to wynik mutacji genetycznych. Dlatego osoby, których blisko członek rodziny na ten nowotwór, powinny częściej wykonywać badania profilaktyczne i unikać czynników rakotwórczych. Osoby palące papierosy są bardziej narażone na zachorowanie raka, ponieważ dym tytoniowy zawiera duże ilości substancji rakotwórczych. Substancje te mogą przedostać się także do przewodu pokarmowego i przyczynić się do powstania tam komórek rakowych.
Rak jelita grubego — czego nie jeść? Co włączyć do diety?
Rak jelita grubego „lubi” tłuszcze zwierzęce, a szczególnie czerwone mięso. Dlatego najlepiej je wyeliminować z diety. Dobrze jest dbać o odpowiednią kaloryczność posiłków, aby nadmiernie nie przytyć. Osoby z nadwagą częściej mają stan zapalny jelit oraz insulinooporność, a choroby te zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwór. W ramach przeciwdziałania powstania nowotworu jelita grubego należy spożywać dużą ilość warzyw i owoców. Zwłaszcza tych, które zawierają witaminę C oraz witaminę A, np. pomarańcze, cytryny, kiwi, kalafior, brokuły, papryka, pomidory, śliwki, marchew. Warto też jeść produkty bogate w błonnik, ponieważ usprawnia on pracę jelit. Dzięki temu kał krócej je podrażnia. Do diety powinno się też włączyć produkty spożywcze z kwasem foliowym (np. szpinak, sezam, słonecznik, fasola biała) oraz cynk (m.in. orzechy nerkowca, kasza gryczana, jaja) i selen (np. owoce morza, drób, ryby morskie, wątróbka).