Przeskocz do treści
test na raka jelita grubego z krwi kontakt test na raka jelita grubego z krwi kontakt

Co lubi nowotwór, czyli wpływ stylu życia na ryzyko raka jelita grubego

Według statystyk, co roku diag­nozu­je się ok. 2 mln nowych zachorowań na raka jeli­ta grubego. Liczbę chorych moż­na by zre­dukować aż o 70%, gdy­by ludzie zmie­nili swo­je codzi­enne przyzwycza­je­nia, ponieważ wpływ sty­lu życia na ryzyko raka jeli­ta grubego jest bard­zo duży.wpływ stylu życia na ryzyko raka jelita grubego

Wpływ stylu życia na ryzyko raka jelita grubego

Statysty­ki wskazu­ją, że codzi­enne wybo­ry człowieka mają wpływ na możli­wość zachorowa­nia na raka jeli­ta grubego. Nie bez powodu choro­ba ta jest wykry­wana w kra­jach wysoko rozwinię­tych, gdzie ludzie niekiedy trochę za bard­zo sobie „dogadza­ją”: jedzą dużo i niezdrowo, wszędzie dojeżdża­ją samo­choda­mi, częs­to korzys­ta­ją z uży­wek. Dlat­ego oso­by, które chcą uniknąć nowot­woru jeli­ta grubego, powin­ny pamię­tać, że rak częś­ciej pojaw­ia się u osób, które:

  • mają więcej niż 50 lat;
  • są obciążone rodzin­ny­mi predys­pozy­c­ja­mi do zachorowa­nia na nowotwór;
  • mają polipy gruc­zołowe jeli­ta grubego lub odbytnicy;
  • nie dba­ją o zdrowe odży­wian­ie się;
  • unika­ją akty­wnoś­ci fizycznej;
  • cho­ru­ją na insuli­nooporność, cukrzycę;
  • mają nad­wagę;
  • palą papierosy lub częs­to się­ga­ją po alkohol.

Według przeprowad­zonych badań, ok. 10% przy­pad­ków raka jeli­ta grubego to wynik mutacji gene­ty­cznych. Dlat­ego oso­by, których blisko członek rodziny na ten nowotwór, powin­ny częś­ciej wykony­wać bada­nia pro­fi­lak­ty­czne i unikać czyn­ników rakotwór­czych. Oso­by palące papierosy są bardziej narażone na zachorowanie raka, ponieważ dym tyto­niowy zaw­iera duże iloś­ci sub­stancji rakotwór­czych. Sub­stanc­je te mogą prze­dostać się także do prze­wodu pokar­mowego i przy­czynić się do pow­sta­nia tam komórek rakowych.

Rak jelita grubego — czego nie jeść? Co włączyć do diety?

Rak jeli­ta grubego „lubi” tłuszcze zwierzęce, a szczegól­nie czer­wone mię­so. Dlat­ego najlepiej je wye­lim­i­nować z diety. Dobrze jest dbać o odpowied­nią kalo­ryczność posiłków, aby nad­miernie nie przy­tyć. Oso­by z nad­wagą częś­ciej mają stan zapal­ny jelit oraz insuli­nooporność, a choro­by te zwięk­sza­ją ryzyko zachorowa­nia na nowotwór. W ramach prze­ci­wdzi­ała­nia pow­sta­nia nowot­woru jeli­ta grubego należy spoży­wać dużą ilość warzyw i owoców. Zwłaszcza tych, które zaw­ier­a­ją wit­a­m­inę C oraz wit­a­m­inę A, np. pomarańcze, cytryny, kiwi, kalafior, brokuły, papry­ka, pomi­do­ry, śli­w­ki, marchew. Warto też jeść pro­duk­ty bogate w błon­nik, ponieważ uspraw­nia on pracę jelit. Dzię­ki temu kał krócej je podraż­nia. Do diety powin­no się też włączyć pro­duk­ty spoży­w­cze z kwasem foliowym (np. szpinak, sezam, słonecznik, faso­la biała) oraz cynk (m.in. orzechy nerkow­ca, kasza gryczana, jaja) i selen (np. owoce morza, drób, ryby morskie, wątróbka).

Oceń
mail