Przeskocz do treści
test na raka jelita grubego z krwi kontakt test na raka jelita grubego z krwi kontakt

Jak zapewnić zbilansowaną dietę dla rosnącego dziecka? Krótki poradnik

Rośnie świado­mość społeczeńst­wa na tem­at wpły­wu odży­wia­nia się na rozwój dzieci. Jed­nocześnie rodz­ice nadal nie wiedzą jak zapewnić zbi­lan­sowaną dietę dla ros­nącego dziec­ka. Pod­powiadamy jak spraw­ić, aby dziecko nie tylko nie było głodne, ale również dobrze się rozwi­jało i nie chorowało.jak zapewnić zbilansowaną dietę dla rosnącego dziecka

Jak zapewnić zbilansowaną dietę dla rosnącego dziecka – mądrze rozszerzaj dietę

Zbi­lan­sowana dieta to taka, dzię­ki której dziecku dostar­cza się wszys­t­kich niezbęd­nych skład­ników odży­w­czych, a uni­ka się niezdrowych produktów.

Kluc­zowym momentem jest rozsz­erzanie diety do 3 roku życia.  Niemowlę­ta i małe dzieci z reguły chęt­nie próbu­ją nowych pro­duk­tów odży­w­czych i potraw. Kilkulet­nie dziecko prze­ważnie trze­ba już namaw­iać do pos­makowa­nia czegoś nowego. Dlat­ego dieta małego dziec­ka powin­na szy­bko stać się różnorod­na — boga­ta w sze­roką gamę warzyw i owoców, zdrowych pro­duk­tów mlecznych, różnych rodza­jów mięs, nasion, kasz i pełnoziar­nistego pieczy­wa. Podawanie malu­chowi słod­kich przekąsek i napo­jów trze­ba ograniczyć do min­i­mum. Zasady zdrowego odży­wia­nia się trze­ba dziecku przekazy­wać “od kołys­ki”. Niek­tóre nawy­ki trud­no jest potem zmienić, np. przekon­ać malucha do zjedzenia zdrowego jogur­tu nat­u­ral­nego z owoca­mi zami­ast dosładzanego ser­ka homogenizowanego.

Jakie produkty są szczególnie ważne dla rosnącego dziecka?

W diecie ros­nącego dziec­ka powin­ny się znaleźć pro­duk­ty bogate w:

  • białko – jest ono niezbędne w wielu proce­sach, np. napraw­ie komórek, pro­dukcji hor­monów i enzymów. Dzieci powin­ny spoży­wać ryby, jaja, chude mię­so, orzechy, nasiona i strączki;
  • wapń – jest ważny dla koś­ci i zębów. W dużej iloś­ci zna­j­du­je się w nabi­ale, zielonych warzywach liś­ci­astych oraz w niek­tórych rośli­nach strączkowych;
  • cynk – wspiera praw­idłowe dzi­ałanie układu odpornoś­ciowego. Jego bogatym źródłem jest mię­so, ryby, nasiona i pełnoziar­niste pieczy­wo oraz owoce morza;
  • żela­zo – wpły­wa na pro­dukcję czer­wonych krwinek, które trans­portu­ją tlen do komórek. Moż­na je dostar­czyć do orga­niz­mu przez jedze­nie czer­wonego mięsa lub dro­biu, roślin strączkowych i ziaren;
  • Wit­a­miny A, B, C, D, E i K;
  • błon­nik

Jak zapewnić zbilansowaną dietę dla rosnącego dziecka w przedszkolu i szkole?

Dzieci w wieku przed­szkol­nym i szkol­nym mają już własne nawy­ki żywieniowe. Nieste­ty w tym cza­sie wychodzą na jaw błędy rodz­iców doty­czące odży­wia­nia się całej rodziny, np. wspólne jedze­nie chip­sów przy oglą­da­niu fil­mu.  Rośnie też wpływ rówieśników, ponieważ dziecko chce jeść to, co jest “modne” wśród dzieci w tym samym wieku. Rodz­ice muszą być czu­jni, np. sprawdza­jąc, czy dziecko zja­da zawartość śni­adaniów­ki i co kupu­je w szkol­nym sklepiku.  Trze­ba cier­pli­wie tłu­maczyć, dlaczego praw­idłowe odży­wian­ie się jest ważne dla zdrowia. Należy wprowadz­ić czytelne zasady odży­wia­nia się w domu, np. że słody­cze moż­na jeść tylko w niedzielę i w niewiel­kich ilościach.

Oceń
mail