Odporność na antybiotyki
Pacjentowi z infekcją bakteryjną zwykle przepisuje się antybiotyki. Niestety nie zawsze są one skuteczne, ponieważ niektóre bakterie są na nie odporne. Z powodu odporności na antybiotyki rocznie umiera aż 700 tys. osób. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) problem ten będzie znacząco narastał. Zobacz, skąd bierze się odporność na antybiotyki i jak można sobie z nią radzić!
Spis treści:
1. Czym jest odporność na antybiotyki?
2. Przyczyny odporności na antybiotyki
3. Jak radzić sobie z odpornością na antybiotyki?
Czym jest odporność na antybiotyki?
Odporność na antybiotyki to cecha, którą wykazują szczepy bakterii. Dzięki niej bakterie posiadają pewne mechanizmy obronne, przez które antybiotyki nie mogą działać skutecznie. Wyróżnia się aż trzy rodzaje odporności, którą mogą posiadać bakterie:
● Odporność wrodzona (naturalna) — jest ona uwarunkowana genetycznie. Antybiotyk nie może zadziałać przez istniejącą wadę w genach.
● Odporność krzyżowa — bakteria odporna na jeden antybiotyk może stać się odporna także na antybiotyki o podobnej budowie chemicznej.
● Odporność nabyta – pojawia się w przypadku częstego stosowania antybiotyku na jeden szczep bakterii. Dzięki temu bakteria przyzwyczaja się do obecności antybiotyku, dlatego nie działa on na nią skutecznie.
Przyczyny odporności na antybiotyki
Odporność na antybiotyki może być wrodzona lub nabyta. W przypadku pierwszej z nich winne są geny. Mutacje genetyczne, które powodują odporność na dany antybiotyk, powstają w sposób spontaniczny i losowy. Odporność na antybiotyki nie jest więc dziedziczna.
Nabytą odporność na antybiotyki nabywamy przez częsty kontakt z daną grupą antybiotyków. Zwykle przyczyną takiego stanu jest zbyt szybkie sięganie po antybiotyki w procesie leczenia. Problemem może być także przyjmowanie zbyt dużej lub zbyt małej dawki leku. Po antybiotyki nigdy nie powinniśmy sięgać samodzielnie. Ich stosowanie zawsze powinno być zgodne z zaleceniami lekarza.
Odporność nabyta rozwinąć może się także u osób, które dostarczają antybiotyki do organizmu wraz z żywnością. Znajdują się one głównie w mięsie. Bakterie odporne na antybiotyki bytują przede wszystkim w jelitach zwierząt, skąd przedostają się do żywności w trakcie uboju i przetwarzania mięsa.
Odporność na antybiotyki nabyć możemy także poprzez spożywanie owoców i warzyw. Często mają one kontakt z glebą lub wodą, które miały kontakt z produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego. Bakterie odporne na antybiotyki mogą więc łatwo przedostać się na nasze ulubione owoce i warzywa.
Jak radzić sobie z odpornością na antybiotyki?
Nabycie odporności na antybiotyki jest nieodwracalne. Potrzebny jest więc inny sposób na zwalczanie infekcji o podłożu bakteryjnym. W takiej sytuacji stosuje się najczęściej trzy metody:
● Znalezienie innego antybiotyku, który pomoże zwalczyć odporne szczepy bakterii
● Stosowanie kilku różnych antybiotyków jednocześnie
● Stosowanie antybiotyku z dodatkiem związku hamującego mechanizmy obronne bakterii
Bardzo ważne jest również zapobieganie nabywaniu odporności na antybiotyki. W tym celu nie powinniśmy stosować antybiotyków bez wyraźnego zalecenia lekarza. Pacjent nie jest w stanie samodzielnie ocenić podłoża infekcji, a antybiotyki nie pomogą nam zwalczyć infekcji wirusowej czy grzybiczej. Na własną rękę przed wizytą lekarską możemy zastosować jedynie leki dostępne bez recepty.